среда, 4. мај 2011.

Love, peace and rain


Ova je priča malo drugačija. Pokušavši da se postavim u ulogu novinara, objektivnog novinara, ovaj „post“ liči na neki članak iz novina ili bar nešto slično tome. U svakom slučaju, nadam se da ne umanjuje vrednost moje spisateljske ekspresije...

Trenchtown festival – festival prvnstveno posvećen nečemu inovativnom i kvalitetnoj muzici koji se već 11 godina održava u „srcu palićke šume“. U okviru svakog prvog maja, od 2002. godine, ovaj festival okuplja omladince iz svih krajeva dijaspore, pozivajući ih na autentično druženje uz velikane sa muzičkih scena, kako domaće tako i strane.
Prvi koncerti su bili jednodnevni; tražila se povoljna lokacija,  adekvatne koncepcije i sigurnija finansijska konstrukcija. Međutim, kako su posetioci počinjali ozbiljnije da shvataju i prihvataju ideju ovog festivala, on je uspešno počeo da se širi i jača, da bi od 2008. godine, „Trenchtown“ trajao tri dana i brojao 7.000 posetioca. Prošlogodišnji, jubilarni, deseti „Trenchtown festival“ je postao jedan od najvećih regionalnih festivala na našoj teritoriji.
Svakako da vredi spomenuti neke od bendova koji su uspešno punili prostor oko tri bine na ovom dugogodišnjem festivalu – Mad Profesor, Mistake Mistake, Darkwood dub, Eyesburn, Orthodox Celts, Marčelo, Kanda, Kodža i Nebojša, Edo Maajka, Darko Rundek, brojni DJ-evi i mnogi drugi. Takođe, neke od novina u programu su bile razne filmske projekcije, promocije knjiga i sl.
Ove godine je bilo uzbudljivo bez izuzetka. Za dobru atmosferu su se pobrinuli Partibrejkersi, Svi na pod!, Ritam nereda, Sopot (BiH), TBF (Hr), Dubioza Kolektiv (BiH) i dr. na velikoj bini, dok su na maloj bini nastupali Save da hood, Kandžija, Iskaz, Bamwise (Hr), Goribor i dr. Publika je u velikom broju uživala uz svoje omiljene bendove, i uprkos lošem, kišnom vremenu, a to najbolje pokazuju slike koje možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu http://www.trenchtown.org/.
O tačnom broju prodatih ulaznica još uvek nema podataka, ali sudeći po broju rezervisanih kamp-mesta u Etno kampu, kao i masi koja je maksimalno iskoristila besplatan prevoz od železničke stanice u Subotici do „Trench“-a, verujemo da je i ove godine publika brojala oko 10.000 ljudi.
U svakom slučaju, sada jedino preostaje da željno iščekujemo sledeći festival na napuštenom salašu u Paliću, i novo druženje uz najbolje muzičare današnjice.

Нема коментара:

Постави коментар