субота, 13. август 2011.

Pravac u Šabac


Sedmog avgusta je počelo novo šestodnevno iskustvo – Šabački letnji festival iliti „wlf“.
U starom gradu Šapca, tik do Save, održala se deveta fešta koja stimuliše borbu protiv „lošeg ukusa“ i netolerancije. Uz predstave i filmove u toku dana, i raznovrsnu muziku noću, ulice, kej i tvrđavu je napunilo više od 20 hiljada posetioca.
Kako slogan glasi „feel free“, tako je i sve bilo besplatno - ulaz u tvrđavu (gde je postavljena bina) i kamp-mesta za goste. Samo su točeno „Tuborg“ pivo i pljeskavica koštali po 150 dinara.
Ovogodišnji „Šlf“ je počeo u nedelju, te je prostor predviđen za kampere od samog početka postajao sve tesniji i tesniji. Zainteresovani su pristizali sa svih strana i zauzimali svoje rezervisano parče travnjaka na kojem su prebivali narednih nekoliko dana.
Prve dve večeri na muzičkoj sceni su najpre svirali razni demo bendovi, a onda su nastupale zvezde večeri – „Dža ili Bu“ i „Eyesburn“, „Bjesovi“ i „Sunshine“. Već od utorka, od 21.30h, sa bine bi podizali atmosferu samo muzički velikani (tri benda po večeri) sa prostora ex-Yu-a – „Nežni Dalibor“, „Eva Braun“, Neno Belan i Massimo Savić (Hr), Marčelo i Filteri, „The Beat Fleet“ („TBF“ iz BiH), „Zabranjeno pušenje“ (BiH), „Svi na pod“, „Kanda, Kodža i Nebojša“, „Macka B“ (rege muzičari iz Londona), „Letu štuke“ (BiH), „Lollobrigida“ (Hr) i „Psihomodo Pop“ takođe iz Hrvatske.
U sredu je publika bila brojčano nenadmašiva u poređenju sa ostalim danima; „Zabranjeno pušenje“ je, po mišljenjima fanova, bilo glavni magnet koji je privukao toliku masu koja nije bila uskraćena za savršenu atmosferu. Naravno, svaki nastup je bio uspešan i nikoga nije ostavljao ravnodušnim.
Iako je glavni deo festivala bio noćni muzički repertoar, nikako ne treba izostaviti i dešavanja, dnevna zbivanja u Starom gradu. Svakog poslepodneva, s početkom od 15h, su se održavali free časovi o muzici pod nazivom „Akademija rock'n'rolla“, koje je držao muzički kritičar i novinar, Petar Janjatović. Predavanja su bila tipa: „Otišao sam sa Perom na pivo i pričali smo o svemu – o rok muzici.“ Posetioci ovog druženja su imali priliku da čuju ponešto i od Davora Sučića, poznatiji kao Sejo Seksona, jedan od osnivača benda „Zabranjeno pušenje“, kao i od muzičkog novinara iz Osijeka, Mirsada Mujkanovića, poznatijeg pod pseudonimom Hadžo Mikrofoničar. Nakon dva sata muzičke edukacije, usledila bi dečija predstava, održana na maloj bini postavljenoj između košarkaškog terena i kampa, koja bi zabavljala sve ljubitelje bajki. A onda, ponovo reflektori sa glavne bine preuzimaju inicijativu...
Sudeći po pozitivnim komentarima posetioca i ovogodišnjeg „wlf“-a, za sledeću godinu očekujemo još veću zainteresovanost podržavaoca tolerancije i kulture.
Dakle, družimo li se i 2012. u Šabačkoj tvrđavi?

2 коментара: