четвртак, 13. децембар 2018.

Šta li danas žena može, šta li hoće, a šta sme


Nije ovaj 21. vek onakav kakav nam govore da jeste. I nije ni danas lako biti žensko...


„Imaš pravo glasa na izborima“, ali nemaš pravo glasa u kući.

„Ko ti brani da imaš momka?“, ali ako se ne udaš za prvog, onda si promiskuitetna, laka ženska, kurva.

„Imaš pravo da radiš sa svojim telom šta ti je volja“, ali ako se našminkaš ili obučeš kako ti godi i kako ti je volja, onda želiš da budeš nešto što nisi, uništavaš ono što ti je „bog dao“, izgledaš kao prostitutka - svi zvižde za tobom, izgledaš kao muškarac - uvredljivo te komentarišu, ... - „ma, nikad nećeš naći muža“.

„Ne moraš da žuriš da se udaš, niko te ne tera“, ali ako imaš 25+ godina i nisi udata, onda je „pa, šta čekaš? Nećeš večno biti mlada. Vreme ti je.“

„Štitimo žene žrtve nasilja“, ali - što ga je isprovocirala?! Mislim, što se onako obukla, nasmejala, trepnula, udahnula,...?

„Normalno je da žene imaju jednaka prava kao i muškarci“, ali, 'ajde ti, lepa, da uneseš ona drva, navućiću neku gripu, umreću ti na rukama!

„Naravno da žena treba da radi i zarađuje“, ali i da kuva, pegla, riba, rađa, vaspitava, ugađa mužu i još da na poslu dobija manje novca nego muškarac istog ranga.

„Možeš da budeš šta god poželiš kad odrasteš“, ali ne i ono što zaista želiš da budeš kad odrasteš. Glumica? Skini se pred kamerama. Novinarka? Lepa si, čitaćeš vesti u osam. Pevačica? Ajmo šljokice, noge gore, reflektori i silikoni. (...)

„Oh, te žene i tašne, svašta moraju da nose sa sobom“ - „Mama, imaš li šnalu?“, „Ženo, daj mi onaj tvoj šrafciger“, „Komšinice, imate li malo šećera, baš nam je zafalilo...“, „Hej, draga, posekao sam se, znam da imaš hanzaplast“, „Koleginice, je l' ti ostao koji Kafetin, nešto me boli glava...“

I omiljeno:
„Čovek i žena treba da poštuju jedno drugog“ - jer, muškarac je čovek, a žena je...?


Žena je neko ko ima pravo na sve, ali ne i na sebe.
I žena se uvek tako oseća kada je pogrešne osobe bodre, brane, govore za nju, umesto nje...


Foto: Aleksandar Radetić

Нема коментара:

Постави коментар